Împreună pentru o viață mai bună în Castelu

În perioada februarie 2021 – decembrie 2022, Primăria Comunei Castelu este partener, alături de Asociația Reality Check (promotor), Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, în proiectul ,,Împreună pentru o viață mai bună în Castelu’’. Beneficiari sunt 550 de copii și adulți, iar proiectul se bucură și de sprijinul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Castelu.

Timp de doi ani, alături de partenerii noștri, vom implementa la Castelu programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață și de leadership, educație pentru sănătate și igienă și cluburi pentru tineri. Vom dezvolta grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și vom organiza activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat. În același timp, proiectul va crea cadrul necesar pentru ca asistenții sociali, asistentul medical comunitar și mediatorul școlar, precum și specialiști ai instituțiilor județene să colaboreze mai eficient și să avem împreună mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. Experiența directă, de la firul ierbii, va fi documentată și va fi integrată de Asociația Reality Check în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice naționale privind serviciile comunitare integrate.

„Sper ca împreună să găsim soluții la problemele cu care se confruntă comunitatea noastră. Situațiile familiilor în care sărăcia s-a transmis de la o generație la alta sunt complexe și este nevoie de intervenții integrate pentru a avea cu adevărat rezultate. Mă bucur mult pentru oportunitatea de a fi parteneri în acest proiect!’’ – declară Antoneta Prodan, Viceprimar Comuna Castelu.

Contact presă: Simona Ilaș – 0721 263 979, simona@realitycheck.ro.   

Împreună pentru o viață mai bună în Castelu https://impreunapentrucastelu.realitycheck.ro/ Proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Fundația Noi Orizonturi și Asociația pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org

 

 

 

Împreună pentru o viață mai bună în Castelu

Primele rezultate

decembrie 2021

Dragii noștri,

Suntem bucuroși să împărtășim cu voi rezultatele primelor luni de proiect Împreună pentru o viață mai bună în Castelu, inițiat de Asociația Reality Check și, în cadrul căruia, Primăria Comunei Castelu este partener. Acest proiect contribuie la îmbunătățirea modului de acordare a serviciilor publice pentru persoanele vulnerabile din comuna Castelu.

Până în prezent:

  • a fost încurajat un mod de lucru structurat al echipei locale integrate de la primărie și școală: s-a creat o rutină de întâlniri săptămânale, au fost identificate 30 de familii vulnerabile pentru care se aplică metoda managementului de caz pentru a le facilita accesul la servicii.
  • autoritățile locale și județene au discutat despre cum pot sprijini mai bine comunitatea vulnerabilă, în cadrul a  2 întâlniri locale și 1 județeană.
  • au fost sprijiniți copiii vulnerabili și familiile lor, prin:

a) programe educaționale: 54 de copii prin educație remedială, 28 prin alfabetizare rapidă și dezvoltare personală și 98 prin educație prin sport. 14 copii au mers în tabăra Viața. 40% dintre copii au făcut progrese educaționale și 80% comportamentale (deprinderi de viață de bază). 5 tineri cu potențial de lideri au fost implicați în Clubul tinerilor.

b) educație pentru sănătate, igienă și creșterea copilului: au participat 67 de fete și femei unice (unele la mai multe cursuri).

  • 12 locuitori ai comunei (9 din comunitate) s-au implicat într-un Grup de Inițiativă Locală și au participat la un teambuilding de dezvoltare personală și comunitară. O femeie din comunitate a fost angajată ca femeie de serviciu în proiect.
  • A fost organizat un eveniment comunitar (caravană medicală), la care au participat 117 de persoane din Castelu, reprezentanții școlii și primăriei.
  • Au fost documentat provocările și soluțiile de la firul ierbii, iar autoritățile județene și centrale au fost informate cu privire la modalități de sprijin pentru rezolvarea problemelor întâlnite (inclusiv prin vizite în Castelu).

Proiectul Împreună pentru o viață mai bună în Castelu continuă până la sfârșitul anului 2022.